Neyi ve nasıl yapacağını çok araştır, çok danış, çok düşün.

Düşün, düşün, düşün. Belki insanlar içinde en az düşünen meslek grubu girişimcilerdir. Çünkü adı üstünde: onlar girişen insanlar.
Girişimci olmak için ilk yapmanız gereken girişmek. Girişmek için de girişken bir yapı gerekiyor. Girişken olmayıp daha fazla düşünen birçok arkadaş daha ilk aşamada elendiği için midir nedir, sadece girişken girişimciler de sonraki aşamalarda çok zorlanıyorlar.
Sonraki aşamalar? Girişiyorsun, bir network elde ediyorsun, sıra bir iş kurmaya geliyor. Birinci soru hangi iş? Girişken arkadaşlar başka girişimcilerde gördükleri bir örneğin aynısını alıp yine devam ediyor girişmeye. Farklı işleri inceleyim, sektör araştırması yapayım, çevresel faktörleri inceleyeyim, yok. İşe başladıktan sonra da bu işi daha az kaynak harcayarak nasıl yapabilirim, diye bir sorgulama da yok.
Girişken insan tipi yerinde duramayan planlamaktan sıkılan dolayısıyla rüzgâra göre yelken açan bir tip. En başta elenen düşünen arkadaşlar ilk aşamayı geçselerdi belki böyle olmayacaktı. Sadece birinci aşamayı geçecek girişkenlik yeteneğine sahip arkadaşlarla bu girişimcilik yolculuğunda hedefe ulaşmak çok zor.
Girişimci olmak için birinci şart girişken olmak ama sadece birinci şart. Bundan sonraki aşamalarda çok daha fazla düşünen bir karaktere ihtiyaç var. Düşünmezsen küçük başlarsın, fark yaratamazsın, rekabete saplanırsın, çok para harcarsın, riski ölçemezsin, gereksiz maceralara girersin, kulağını tersten tutarsın, kısacası işin çoook zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder